Virtual Πρωτάθλημα 2021 “5k Anyway”

Φέτος το καλοκαίρι στο Χιούστον του Τέξας, ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν οι φετινοί Παγκόσμιοι Αγώνες Μεταμοσχευμένων. Μία πολύ μεγάλη διοργάνωση και σε συνεργασία με ένα από τα μεγαλύτερα μεταμοσχευτικά κέντρα του κόσμου, που βρίσκεται στο Χιούστον.

Η πανδημία όμως ανέτρεψε τα δεδομένα, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στη ζωή μας. Τα ταξίδια αναβλήθηκαν – η μετακίνηση εντός των ορίων της ίδιας μας της περιφέρειας ήταν πολλές φορές αδύνατη – και η αβεβαιότητα ήταν τόσο μεγάλη που ένα υπερατλαντικό ταξίδι αποτελούσε πλέον παρελθόν.

Ο αθλητισμός λοιπόν αναγκάστηκε να προσαρμοστεί και αυτός στα νέα δεδομένα, με εξ αποστάσεως διοργανώσεις, ασφαλείς και προσιτές προς όλους. Για τον λόγο αυτό η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μεταμοσχευμένων και η αμερικανική οργανωτική επιτροπή του Χιούστον αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα τέτοιο “εικονικό” πρωτάθλημα, προκειμένου να μην πάει χαμένος ο κόπος και η προπόνηση των μεταμοσχευμένων αθλητών που ευελπιστούσαν να συμμετάσχουν φέτος στους αγώνες, όπως επίσης να μην χαθεί ακόμα μία αθλητική χρονιά για τους μεταμοσχευμένους αθλητές. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό θα ήταν το δεύτερο χαμένο πρωτάθλημα, αφού και οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαρομένων που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στην Ιρλανδία το 2020, αναβλήθηκαν και αυτοί. Έτσι όμως χάνεται η ροή και ένας αθλητής αυτό το γνωρίζει καλά.

Το Εικονικό Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε φέτος από τις 28 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2021, αντικατέστησε το φυσικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να συμμετάσχουν, όχι μόνο μεταμοσχευμένους, αλλά και αιμοκαθαρομένους. Ο τίτλος του “5k Anyway” τα λέει όλα: συμμετάσχετε με όποιον τρόπο θέλετε! Από το περπάτημα και το πιο κλασικό τρέξιμο, μέχρι και . . . με βελάκια! Πώς; Απλά, μετρώντας κάθε φορά την διαδρομή από το σημείο ρίψης μέχρι το στόχο.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και παρότι ή επικοινωνία με την διοργάνωση ήταν καθαρά διαδικτυακή, ήταν άμεση και άψογη. Η εικονική φύση της διοργάνωσης έδωσε την δυνατότητα σε ανθρώπους από όλον τον κόσμο να μοιραστούν τις φωτογραφίες τους, τις μοναδικές ιστορίες του, το δικό τους μήνυμα για τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων και της Μεταμόσχευσης και φυσικά την Ελπίδα για μία καλύτερη και με νόημα ζωή μέσω του αθλητισμού.

Τα έσοδα της διοργάνωσης θα διατεθούν στην προσπάθεια ενεργοποίησης μεταμοσχευμένων παιδιών μέσω του βραβευμένου “Fit for Life!”, το  πρόγραμμα της Παγκόσμιας Αθλητικής Ομοσπονδίας Μεταμοσχευμένων που έχει σκοπό την σταδιακή αθλητική αφύπνιση ασθενών μετά από μεταμόσχευση.

Μία γλυκιά μάλιστα κίνησης της διοργάνωσης, ήταν η δωρεά λούτρινων αρκούδων με τα χρώματα της διοργάνωσης για κάθε 10 άτομα που συμμετείχαν σε κάθε ομάδα. Τα αρκουδάκια αυτά δωρίζονταν σε παιδιά που νοσηλεύονταν με νεφρική ανεπάρκεια και μέχρι τώρα, μέσα από τις συμμετοχές των εθνικών ομάδων αλλά και δωρεές ιδιωτών που δεν συμμετείχαν στη διοργάνωση, έχουν συγκεντρωθεί 501 αρκουδάκια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται μέσα στις 20 πρώτες χώρες στη δωρεά αρκούδων.

Η ελληνική ομάδα συμμετείχε με 30 άτομα και κατάφερε – παρόλο που υπήρχαν πολύ μεγαλύτερες ομάδες από τη δική μας – να αφήσει το στίγμα της και σε αυτήν τη διεθνή οργάνωση, μέσω του αθλητή του ΔΡΟΜΕΑ, Σήφη Τζουγανάκη, ο οποίος για ακόμα μία φορά μας κάνει περήφανους στο εξωτερικό κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο τρέξιμο! Μία ακόμα έκπληξη μας επιφύλαξε η αθλήτρια του ΔΡΟΜΕΑ, Μαρία Ζαχαριάδου, στην οποία απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία της Πιο Ευρηματικής Συμμετοχής, ως παλαίστρια!

Συγχαρητήρια, Σήφη!
Συγχαρητήρια, Μαρία!

Η πανδημία πότισε με μελαγχολία πτυχές της ζωής μας που πριν μας γέμιζαν με χαρά, όπως ο αθλητισμός. Όμως, οι διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, της Πανευρωπαϊκής ομοσπονδίας και φυσικά οι εγχώριες διοργανώσεις νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων έχουν κάτι κοινό: Το σημείο-κλειδί των διοργανώσεων αυτών δεν είναι η πρωτιά. Είναι η συμμετοχή, η άσκηση και η ενεργοποίηση. Η χαρά του να μπορείς να σηκώνεσαι, να κινείσαι, να περπατάς, να κολυμπάς, να κρατάς την ρακέτα σου και να ρίχνεις βελάκια. Είναι η ανεκτίμητη αξία της Ζωής και της Υγείας, έννοιες δεδομένες που δεν τις γιορτάζουμε και δεν τις εκτιμούμε όσο πρέπει.

Ευχόμαστε στους αθλητές μας Υγεία και Επιτυχίες πάντα, σε όλους τους τομείς της Ζωής.

Συνεχίστε να μας κάνετε υπερήφανους και να διαδίδετε την Ευγενή Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων μέσα από το αθλητικό σας ήθος και τις επιδόσεις σας!

Ο σύνδεσμος της διοργάνωσης στο Facebook: https://www.facebook.com/WTG2021

Ο σύνδεσμος της διοργάνωσης στο διαδίκτυο: http://www.wtg2021.com

Ματίνα Λεγάτου

Γραμματέας του ΔΡΟΜΕΑ

Team Manager της Εθνικής Ομάδας Μεταμοσχευμένων

About the author: ΔΡΟΜΕΑΣ