29οι Πανελλήνιοι Αγώνες Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαρομένων Αθλητών


Αθανασία Μπότσα
Γενική Γραμματέας του Δ.Σ.

Ο θεσμός των Πανελληνίων Αγώνων Αιμοκαθαρομένων και Μεταμοσχευμένων αποτελεί μεγάλο γεγονός για τη χώρα μας η οποία ενώ βυθίζεται στη δίνη της μεγάλης οικονομικής κρίσης, εν τούτοις καταφέρνει κάθε χρόνο μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και κατ επέκταση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, να αναδεικνύει το ξεχωριστό ενδιαφέρον και τη μεγάλη ευαισθησία της, ως προς την πραγματοποίηση τους.

Από το 1988 έτος όπου πραγματοποιήθηκαν οι 1οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ατόμων με Αναπηρία στους οποίους συμμετείχαμε και εμείς και που θεσμοθετήθηκαν για εμάς ως οι 1οι μας Πανελλήνιοι, αποτελεί το κορυφαίο γεγονός του χώρου μας το οποίο γιγαντώνεται προοδευτικά με τη συμμετοχή όλο και περισσοτέρων αθλητών. Αποτελεί επίσης και έναν από τους καλύτερους πόλους μιας Πανελλήνιας συνάντησης και γνωριμίας μεταξύ των, μέσα σε ένα κλίμα χαράς συγκίνησης και ενθουσιασμού. Ορισμένοι αγωνίζονται για το βάθρο ενώ άλλοι απλά για την εμπειρία. Όποιος όμως και αν είναι ο λόγος της συμμετοχής τους, μέσα από το ευ αγωνίζεσθαι, υπερισχύει η δύναμη και η ανθρώπινη θέληση, ενώ οι φωτογραφικές κάμερες αποθανατίζουν τις όμορφες και ανεπανάληπτες αυτές στιγμές.

Συνολικά φέτος συμμετείχαν τέσσερις αθλητικοί σύλλογοι όπως ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών ΣΑΝ, ο Αθλητικός Σύλλογος Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων ΛΕΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, ο Παναττικός Αθλητικός Σύλλογος Μεταμοσχευμένων και Νεφροπαθών ΔΙΑΓΟΡΑΣ, καθώς και ο δικός μας ο Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Μεταμοσχευμένων ΔΡΟΜΕΑΣ ο οποίος ήταν και ο επίσημος διοργανωτής ενώ φιλοξενήθηκε όπως κάθε χρόνο και αντιπροσωπεία αθλητών από την Κύπρο.

Έτσι την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, αφίχθησαν οι αθλητές από την επαρχία για να φιλοξενηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Την Πέμπτη 30 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν τα αγωνίσματα του μπόουλινγκ στο ROYAL BOWLING στο Περιστέρι, και της ποδηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, την Παρασκευή 31 Μαρτίου, τα αγωνίσματα της κολύμβησης στην πισίνα των Εκπαιδευτηρίων ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΗΡΙΔΗ και του στίβου στο Δημοτικό Στάδιο Σπάτων ενώ την τελευταία ημέρα το Σάββατο 1 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν τα αγωνίσματα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στον Πύργο του Πειραιά. Η απονομή των μεταλλίων στις λήξεις των αγωνισμάτων ήταν η αιτία για τα ζεστά χειροκροτήματα που εισέπραξαν οι αθλητές.

Εκείνοι που προκρίθηκαν αφού κατόρθωσαν να πετύχουν τα όρια πρόκρισης που έχουν θεσπισθεί, θα στελεχώσουν την Εθνική Αποστολή η οποία θα συμμετάσχει στους 21ους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων στη Μάλαγα της Ισπανίας τον ερχόμενο Ιούνιο. Έτσι για άλλη μια φορά θα γίνει παράλληλα προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης ως προς τη διάδοση του θεσμού της δωρεάς οργάνων, της υπέρτατης αυτής αλτρουιστικής πράξης αγάπης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Η επιτυχία των 29ων Πανελληνίων Αγώνων καθορίσθηκε φυσικά από πολλές παραμέτρους όπως η άρτια προετοιμασία και οργάνωση, οι αξιοπρεπείς αθλητικοί χώροι, η φιλοξενία, η ευγενής παρουσία των κριτών, του Διευθυντή των Αγώνων, του γιατρού, όλων των αθλητών καθώς και η ηθική και υλική στήριξη των χορηγών, μεταξύ των οποίων και η Γ.Γ.Α.. Για πολλούς αθλητές φέτος οι Πανελλήνιοι Αγώνες, ήταν το βάπτισμα στον αθλητισμό ο οποίος δικαίως μπήκε στις καρδιές τους. Έτσι η άσκηση ίσως γίνει μέρος της καθημερινότητας τους και η συστηματική προπόνηση ίσως βελτιώσει τις επιδόσεις τους έως την επόμενη αθλητική μας διοργάνωση.

Συγχαρητήρια σε όλους.

About the author: ΔΡΟΜΕΑΣ